Monday, January 18, 2010

Teeme ise leiba


Tänan Annabeli ema maitsva leiva eest!
Leiba jätkus kõigile ja oli väga maitsev. Ehk on mõni vanem, kes soovib ka ise perele leiba küpsetada.
See on Annabeli ema retsept:
Juuretis:
Pudistada 2 viilu leiba kefiiri või õunamahla sisse,kata rätikuga. Jäta 2 päevaks sooja kohta seisma. Mida kauem seisab, seda hapum.

Eeltaigen: Juuretisele lisada 300g rukkijahu ja 1,3 liitriit sooja vett. Jätta ööpäevaks seisma.

Leivataigen:Käärinud eeltaignale lisa 20 g pärmi1,2 kg rukkijahu(jahu hulka võib arvestada ka kliisid, täisterajahu, erinevaid seemneid, pähkleid), 4tl(kuhjata)soola, 150-200g suhkrut(kui küpsetada magusam leib, võib suhkrut rohkem panna,suhkrut võib asendada ka mee või fariinsuhkruga). Sõtku. Jäta valmis taigen umbes 1 tunniks kerkima. Kerkinud tainast võta peotäis ära juuretiseks. Juuretis jahu sisse ja külmikusse. Märgade kätega vormi pätsid ja pane ahju. Küpseta 250 kraadi juures 15 min ja 200 kraadi juures 45 min. Küpsemise jooksul pintselda veega. Valmis leib pane märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks.
Jätku leivale!

2 comments:

Ragnar said...

väga maitsev oli

Diana said...

Mulle väga meeldis see leib.